Правила прийому до закладу освіти



Зарахування дiтей до першого класу здiйснюється вiдповiдно до Порядку зарахування, вiдрахування та переведення учнiв до державних та комунальних закладiв освiти для здобуття повної загальної середньої освiти, затвердженого наказом Мiнiстерства освiти i науки України вiд 16.04.2018 № 367 , зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 05 травня 2018 р. за №564/32016, наказу Мiнiстерства освiти i науки України вiд 28.03.2022 № 274 «Про деякi питання органiзацiї здобуття загальної середньої освiти та освiтнього процесу в умовах воєнного стану в Українi».

Нормативна база:

Закон України "Про освіту"

Закон України "Про повну загальну середню освіту"

Закон України "Про охорону дитинства"

Закон України "Про захист персональних даних"

Закон України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування"

Наказ Міністерства освіти та науки України від 16 квітня 2018 року № 367 "Про затвердження Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти"

Наказ Міністерства освіти і науки України від 25 квітня 2013 року № 466 "Про затвердження Положення про дистанційне навчання"

Наказ Міністерства освіти і науки України від 12 січня 2016 року № 8 "Про затвердження Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах"

Наказ Міністерства освіти і науки України від 07 травня 2013 року № 488 "Про затвердження Порядку виховання та навчання в державних та комунальних дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах дітей осіб з числа іноземців та осіб без громадянства, яким тимчасовий захист в Україні"

Наказ Міністерства охорони здоров"я України від 16 серпня 2010 року № 68 "Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів"

Наказ Міністерства освіти і науки України від 23 квітня 2019 року № 536 "Про затвердження Положення про інституційну форму здобуття загальної середньої освіти"

Наказ Міністерства освіти і науки України від 28.03. 2022 року №274 «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні».

Лист Міністерства освіти і науки України від 16.04.2022 № 1/4202-22 “Щодо зарахування до 1-го класу закладів загальної середньої освіти”



Правила прийому дітей до 1 класу

1. Зарахування учнів до школи здійснюється на безконкурсній основі.
2. Адміністрація навчального закладу зобов’язана ознайомити батьків або осіб, які їх замінюють, з порядком зарахування до закладу освіти, правилами внутрішнього розпорядку та іншими документами, що регламентують організацію освітнього процесу.
3. Зарахування учнів до навчального закладу здійснюється, як правило, до початку навчального року за наказом його директора.
4. Для зарахування учня до навчального закладу батьки або особи, які їх замінюють, подають наступні документи:
- заяву на ім'я директора школи;
- копію свідоцтва про народження дитини (пред’являється оригінал, який засвідчує достовірність поданого документа);
- медичну картку встановленого зразка (ФОРМА № 086-1/0, затверджена наказом МОЗ від 16.08.2010 № 682, зі змінами, внесеними наказом МОЗ від 23.05.2012 № 382);
- письмову згоду на обробку персональних даних.
5. До першого класу зараховуються, як правило, діти з шести років, які за результатами медичного обстеження не мають протипоказань для систематичного шкільного навчання. Обстеження фахівцями й оцінку функціональної готовності дитини до школи проводять за рік (у 5 або в 6 років) до вступу в школу.


Для зарахування до 10 (11) класу подаються наступні документи:

- заява батьків або осіб, які їх замінюють;
- копія свідоцтва про народження дитини та копія паспорта, при наявності (пред’являється оригінал, який засвідчує достовірність поданого документа);
- медична довідка встановленого зразка (ФОРМА № 086-1/0, затверджена наказом МОЗ від 16.08.2010 № 682, зі змінами, внесеними наказом МОЗ від 23.05.2012 № 382);
- документ про відповідний рівень освіти
- письмова згода на обробку персональних даних


Документи, які необхідні для переводу з іншої школи:

- заява батьків,
- копія свідоцтва про народження дитини, (пред’являється оригінал, який засвідчує достовірність поданого документа);
- паспорт одного з батьків,
- особова справа (надається адміністрацією з попереднього місця навчання),
- медична картка,
медична довідка встановленого зразка (ФОРМА № 086-1/0, затверджена наказом МОЗ від 16.08.2010 № 682, зі змінами, внесеними наказом МОЗ від 23.05.2012 № 382);
- документ про відповідний рівень освіти (табель успішності, виписка з оцінками з попереднього місця навчання)


Правила прийому

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

№ 1/9-71 від 14 лютого 2015 року

Департаментам (управлінням) освіти і наукиобласних, Київської міської державних адміністрацій,керівникам загальноосвітніх навчальних закладів

Щодо роз’яснення порядкуприймання дітей до першого класу

Міністерство освіти і науки надсилає інструктивно-методичний лист щодо роз’яснення порядку приймання дітей до першого класу загальноосвітніх навчальних закладів.

Доручаємо довести до відома керівників загальноосвітніх навчальних.

Додаток: на 2 арк.

Заступник Міністра Павло Полянський

Додаток до листавід 14.02.2015 № 1/9-71

Інструктивно-методичний листщодо роз’яснення порядку приймання дітей до першого класу загальноосвітніх навчальних закладів

Відповідно до статті 18 Закону України "Про загальну середню освіту" зарахування дітей до першого класу початкової школи загальноосвітніх навчальних закладів державної та комунальної форми власності (у тому числі ліцеїв, гімназій, колегіумів, коледжів, що містять у своїй структурі школу І ступеня) здійснюється на безконкурсній основі. Відтак, проведення тестувань, вступних випробувань, співбесід, інших заходів, що мають на меті встановлення відповідності рівня підготовки дитини до школи, не допускається.

Відповідно до Інструкції про порядок конкурсного приймання дітей (учнів, вихованців) до гімназій, ліцеїв, колегіумів, спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів), затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 19.06.2003 № 389 та зареєстрованої у Міністерстві юстиції України від 4 липня 2003 р. за № 547/7868, на конкурсній основі (співбесіда) організовується прийом до першого класу виключно у спеціалізованих школах (школах-інтернатах).

Під час проведення співбесіди у спеціалізованих школах (школах – інтернатах) забороняється перевірка знань з математики, вмінь з читання і письма та іноземної мови. Співбесіда може мати на меті винятково пересвідчення достатності рівня загального розвитку дитини, її функціональної готовності до систематичного навчання та здатності до вивчення дисциплін відповідно до спеціалізації закладу, наприклад, фонематичний слух.

Результати співбесіди оголошуються не пізніше 5 днів після її проведення. Діти зараховуються до навчального закладу за наказом директора до початку навчального року.

Прийом дітей до першого класу загальноосвітніх навчальних закладів (у тому числі ліцею, гімназії, колегіуму, колежу, що містить у своїй структурі школу І ступеня), які працюють, (планується організація навчання) за науково-педагогічними проектами, також відбувається на безконкурсній основі. Можливість успішно навчатись за обраною програмою має забезпечуватись не селекцією дітей, а створенням відповідних навчально-виховних умов для всіх дітей, які є учнями даного навчального закладу.

Дітям, які вступають до першого класу школи І-ІІІ ступеня, що обслуговує мікрорайон, де мешкає дитина, не може бути відмовлено у зарахуванні.

У випадках, коли кількість заяв щодо вступу дитини до першого класу загальноосвітнього навчального закладу не за місцем проживання перевищує кількість вільних місць, перевага надається тим, чия заява була зареєстрована раніше.

Інформація про закріплення (чи відсутність закріплення) за певним загальноосвітнім навчальним закладом мікрорайону (певної території обслуговування) обов’язково має розміщуватись на сайтах школи та інформаційному стенді для батьків майбутніх першокласників.

Для прийому до першого класу батьки або особи, які їх замінюють, надають такі документи:
  • заява на ім’я директора школи;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • медична картка встановленого зразка.

Інших документів для зарахування дитини до 1 класу не передбачено. Також не можуть вимагатися відомості про місце роботи, посади батьків або осіб, що їх замінюють та інша інформація, не передбачена чинним законодавством.

Згідно зі статтею 12 Закону України "Про охорону дитинства" батьки несуть відповідальність за стан здоров'я дитини, її фізичний розвиток.

Відповідно до статтей 12, 15 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" медичні працівники, які проводять профілактичні щеплення, зобов'язані надавати об'єктивну інформацію особам, яким проводять щеплення, або їх законним представникам про ефективність профілактичних щеплень і можливі післявакцинальні ускладнення. Особам, що не досягли п'ятнадцятирічного віку, профілактичні щеплення проводяться за згодою їх об'єктивно інформованих батьків або інших законних представників, які мають право відмовитися від щеплень за відсутності повної об'єктивної інформації про вплив щеплень на стан здоров'я і подальші наслідки. Якщо особа та (або) її законні представники відмовляються від обов'язкових профілактичних щеплень, лікар має право взяти у них відповідне письмове підтвердження, а в разі відмови дати таке підтвердження - засвідчити це актом у присутності свідків.

Питання про відвідування навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень, вирішується лікарсько-консультативною комісією (наказ Міністерства охорони здоров'я України від 29.11.2002 № 434 та затвердженого цим наказом примірного "Положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу").

Директор департаменту Ю. Г. Кононенко

Кiлькiсть переглядiв: 780

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Жовтень 2019 Наступна
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031